Ο εντυπωσιακός «χορός» των 33 θεσπέσιων βυζαντινών ψαλτών, όσα τα χρόνια του Χριστού, υπό τον Αρχιμανδρίτη Ειρηναίο Νάκο, μπήκε μυσταγωγικά στο Ρωμαϊκό Ωδείο και έκανε την έναρξη της παράστασης με τον συγκινητικό Βυζαντινό ύμνο «Φως Ιλαρόν». Ακολούθησαν πολύ γρήγορες εναλλαγές σε ένα σφιχτό πρόγραμμα, που ενθουσίασε. Το μουσικό νήμα πέρασε από τις χαμένες πατρίδες, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη για να φτάσει στη Βυζαντινή Κρήτη.

Εντυπωσιακή στιγμή η είσοδος στη σκηνή του ιστορικού Όμιλου Βρακοφόρων Κρήτης, από το Ρέθυμνο, ο οποίος εισήλθε χωρίς μουσική, με ρυθμικό βηματισμό και στη συνέχεια τράνταξε κυριολεκτικά τη σκηνή του Ηρωδείου χορεύοντας «Βουβό Πεντοζάλη», ιεροτελεστικό χορό, τον σύγχρονο Πυρρίχιο της Κρήτης, αρχέγονος χορός που έκοψε την ανάσα των θεατών.

 

Ο Καπετάνιος Παναγιώτης Τσάκος, ο Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου με την παραγωγό της βραδιάς την Ελισάβετ Παπαγεωργίου

Ο Καπετάνιος Παναγιώτης Τσάκος, ο Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου με την παραγωγό της βραδιάς την Ελισάβετ Παπαγεωργίου

 

Το κοινό καθηλώθηκε κυριαλοκετικά. Οι μαυροφορέμενοι χορευτές στοιχήθηκαν για να «αναδυθεί» από το μνημείο ο Βασίλης Σκούλας, ο θρυλικός ερμηνευτής από την Κρήτη, να διασχίσει τη σκηνή και να φτάσει με τη λύρα του στο κέντρο της.

Άρχισε με το ιστορικό βυζαντινότροπο Ριζίτικο «Ο Διγενής» όπου συμμετείχαν μαζί του οι άντρες του χορού και της ορχήστρας με αντιφωνικές απαντήσεις όπως προστάζει η παράδοση, προκαλώντας μεγάλη συγκίνηση και φόρτιση στο κοινό, που ξέσπασε σε ενθουσιώδη χειροκροτήματα.

Το δεύτερο μέρος ήταν αφιερωμένο στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Ο Ειρηναίος Νάκος Διευθυντής του Ιδρύματος Μουσικής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και εκπληκτικός πρωτοψάλτης επί σκηνής, τραγούδησε μαυροφορεμένος στα ράσα του, με τη γεμάτη από βυζαντινά ηχοχρώματα, εκπληκτική φωνή του.

 

Ο Καπετάνιος Παναγιώτης Τσάκος, με τον Χρήστο Αηδόνη τ. Υφυπουργό Υγείας και  νυν υποψήφιο  Δήμαρχο Παλλήνης

Ο Καπετάνιος Παναγιώτης Τσάκος, με τον Χρήστο Αηδόνη τ. Υφυπουργό Υγείας και  νυν υποψήφιο  Δήμαρχο Παλλήνης

 

Έψαλε τον ύμνο «Ανοίξω το στόμα» τον οποιο συνέδεσε με το «Ανοίγω το στόμα» των Μίκη Θεοδωράκη και Οδυσσέα Ελύτη από το «Άξιον Εστί» και ανέδειξε την συγγένεια του σύγχρονου έργου του Μίκη Θεοδωράκη με τον εκκλησιαστικό ύμνο.

READ  ο 1ο διεθνές Φεστιβάλ Φιλίας, Πολιτισμού και Γαστρονομίας του Fethiye ανοίγει τις πύλες του για το κοινό και ενώνει το Αιγαίο!

Την σκυτάλη πήρε ο Δημήτρης Μπάσης σε κορυφαία και πολυαγαπημένα έργα Μίκη Θεοδωράκη συμπαρασύροντας το κοινό που τραγουδούσε αδιάκοπα μαζί του, με συγκίνηση.

Ο Δημήτρης Μπάσης είναι ερμηνευτής που μυήθηκε στο έργο από τον ίδιο τον συνθέτη και διατηρεί αυθεντικά το Θεοδωρακικό ύφος σε όλες τις ερμηνείες του. Καθήλωσε το κοινό με την ερμηνευτική του δύναμη τη σεμνότητα, το ύφος και το ήθος που εξακολουθεί να υπηρετεί το έργο του Μεγάλου Έλληνα συνθέτη.

 

Η κα Αικατερίνη Μπελεφάντη  Σοφιανού η οποία χορήγησε την  εκδήλωση, συνοδευόμενη από τις κυρίες  Δέσποινα Γιαννακοπούλου και Εύη Βλαζάκη έδωσαν το παρόν

Η κα Αικατερίνη Μπελεφάντη  Σοφιανού η οποία χορήγησε την  εκδήλωση, συνοδευόμενη από τις κυρίες  Δέσποινα Γιαννακοπούλου και Εύη Βλαζάκη έδωσαν το παρόν

 

Ασταμάτητο το χειροκρότημα και οι επευφημίες του κοινού για τις μοναδικές ερμηνείες του Δημήτρη Μπάση, που ξεπέρασε τα όρια της γενιάς του και εκπροσωπεί επάξια ως μοναδικός και ο πιο αυθεντικός ερμηνευτής του Μίκη Θεοδωράκη.

Ακούσαμε επίσης τον Βασίλη Σκουλά σε Κρητικά τραγούδια άλλα και σε έργα Μίκη Θεοδωράκη όπως τα «Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας», «Σε τούτα εδώ τα Μάρμαρα», «Ρωμιοσύνη». Με ξεχωριστό τρόπο ο θρυλικός ερμηνευτής άγγιξε το κοινό στα μνημειώδη έργα φέρνοντας αυτούσια την παράδοση που υπήρξε και η πηγή έμπνευσης του Μίκη Θεοδωράκη.

Η Σοφία Μάνου ντυμένη στα λευκά, μια νεανική παρουσία, εντυπωσίασε με την λαμπερή της φωνή και την επικοινωνία της με το κοινό και χειροκροτήθηκε ένθερμα. Η πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου ουσιαστική και μεγαλόπρεπη με το ειδικό βάρος που την χαρακτηρίζει στο έργο του Θεοδωράκη και όχι μόνο, επισφράγισε της ορχηστρικές εκτελέσεις προσφέροντας ευαίσθητα σολιστικά στιγμιότυπα στο πιάνο, όπως αυτό με τον Δημήτρη Μπάση πιάνο φωνή στο «Μέρα Μαγιού» κ.α

 

Ο στρατηγός Αναστάσιος Σπανός, Γενικός διευθυντής Στρατού και ο αρχιπλοίαρχος Ιωάννης Καμπόλης, διευθυντής της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού

Ο στρατηγός Αναστάσιος Σπανός, Γενικός διευθυντής Στρατού και ο αρχιπλοίαρχος Ιωάννης Καμπόλης, διευθυντής της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού

READ  Απεργία: Στους δρόμους κατά του νέου εργασιακού νομοσχεδίου – Κλειστό το κέντρο της Αθήνας

 

Εξαιρετική ήταν και η Ορχήστρα Κανών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Δεμελή, αλλά και συνεργάτες μουσικοί του Μίκη Θεοδωράκη στα μπουζούκια ο Άρης Κούκος και ο Γιάννης Ματσούκας καιπου έχουν συνεργαστεί χρόνια με τον συνθέτη, ο Τέο Λαζάρου στο μπάσο και ο Νίκος Κασαβέτης στα τύμπανα.

Η Παιδική χορωδία Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης σε μουσική διδασκαλία Πένυς Ρίζου και Στάθη Χωματσά, ο οποίος διηύθυνε τη Χορωδία επί σκηνής, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Τατιάνας Παπαγεωργίου, τραγούδησε έργα Μίκη Θεοδωράκη σε ένα ευαίσθητο στιγμιότυπο της βραδιάς κρατώντας κεριά. Ένα μουσικό ταξίδι από τα βάθη του Βυζαντίου ως σήμερα.

Το κλείσιμο της βραδιάς ήταν εντυπωσιακό με το «Τη Υπερμάχω» από τη Χορωδία ψαλτών, ντυμένοι με μαύρα ράσα και τα παιδιά της Χορωδίας Δήμου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, με ολόλευκα μπροστά τους να τραγουδούν στην συνέχεια «Μην παρακαλώ σας λησμονάτε την χώρα μου» . Η συναυλία έκλεισε, με την Φήμη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου του Β, την οποία έψαλλε ο Βυζαντινός χορός και το κοινό σηκώθηκε όρθιο ευλαβικά.

 

Σπύρος Παπαϊωάννου , Δ/ντης Καρδιολογικής Κλινικής Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, πλοίαρχος με την Ελισάβετ Παπαγεωργίου, παραγωγό που διοργάνωσε την βραδιά  και τον κο Γιώργο Διδασκάλου Γεν. Γραμματέα Υπουργείου Πολιτισμού που τίμησε την εκδήλωση της Αρχιεπισκοπής

Σπύρος Παπαϊωάννου , Δ/ντης Καρδιολογικής Κλινικής Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, πλοίαρχος με την Ελισάβετ Παπαγεωργίου, παραγωγό που διοργάνωσε την βραδιά  και τον κο Γιώργο Διδασκάλου Γεν. Γραμματέα Υπουργείου Πολιτισμού που τίμησε την εκδήλωση της Αρχιεπισκοπής

 

Μια εξαιρετική παράσταση που μάγεψε τους πάντες, το κοινό δεν έπαψε να συμμετέχει και να καταχειροκροτεί την καταπληκτική με δύναμη, ένταση, ρυθμό, φως και ελληνικότητα μουσική παράσταση κατω από την Ακρόπολη στο κατάμεστο θέατρο. Μια μουσική καταγραφή που έκλεψε τις εντυπώσεις και χαράκτηκε στη μνήμη των θεατών . Την σκηνοθεσία και σύλληψή είχε η παράγωγος και θεατρολόγος Ελισάβετ Παπαγεωργίου.

Χαιρετισμό του Αρχιεπίσκοπου Αθηνών κ.κ. Ιερωνύμου στην έναρξη της εκδήλωσης απηύθυνε ο Αρχιμανδρίτης π. Βαρνάβας Θεοχάρης, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος εκπροσώπησε τον Αρχιεπίσκοπο και έκλεισε με συγκινητικά λόγια την συναυλία.

READ  Το apocalyptic post punk των Grave Pleasures έρχεται στην Ελλάδα!

 

Την εκδήλωση προλόγισε ο Αρχιμανδρίτης π. Βαρνάβας Θεοχάρης, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, μεταφέροντας  τον χαιρετισμό και την ευλογία του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου για την εκδήλωση και έκλεισε με συγκινητικά λόγια τη συναυλία

Την εκδήλωση προλόγισε ο Αρχιμανδρίτης π. Βαρνάβας Θεοχάρης, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, μεταφέροντας  τον χαιρετισμό και την ευλογία του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου για την εκδήλωση και έκλεισε με συγκινητικά λόγια τη συναυλία

 

Τη βραδιά τίμησε η χορηγός κα.  Αικατερίνη Μπελεφάντη Σοφιανού συνοδευόμενη από τη κα. Δέσποινα Γιαννακοπούλου και κα. Εύη Βλαζάκη. Επίσης παραβρέθηκαν ο καπετάνιος Παναγιώτης Τσάκος.

Το παρόν έδωσαν ο Βασίλης Γιαννακόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Αττικής υποψήφιος Βορείου Τομέα.

Η Ρένα Βασιλάκη, Πρόεδρος της Παγκρητίου Ένωσης και Υποψήφια στην Περιφέρειά Αττικής Νοτίου Τομέα.

Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου Πρόεδρος του Επιμελητήριου Αθηνών.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Παλλήνης, πρώην Υφυπουργός Υγείας Χρήστος Αηδόνης, ο πλοίαρχος καρδιολόγος Διευθυντής στο Ναυτικό Νοσοκομείο Σπύρος Παπαϊωάννου, ο Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου και πλήθος εκπροσώπων της κοινωνικής και καλλιτεχνικής ζωής του τόπου μας.

Την εκδήλωσαν ο στρατηγός Αναστάσιος Σπανός, Γενικός διευθυντής Στρατού και ο αρχιπλοίαρχος Ιωάννης Καμπόλης, διευθυντής της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού.

Από τον Δήμο Βούλας για να τιμήσουν την παιδική χορωδία που συμμετείχε παραβρέθηκε ο Γρηγόρης Κωσταντελος με την σύζυγο του και την καα Εύα Φρακτοπούλου.

Την εκδήλωση υποστήριξαν μεταξύ άλλων ως χορηγοί η κυρία Αικατερίνη Μπελεφάντη Σοφιανού, ο Πρόεδρος της Mytilineos Energy & Metals κος Ευάγγελος Μυτιληναίος και ο εφοπλιστής κύριος Αθανάσιος Μαρτίνος που βρίσκονται πάντα στο πλευρό της Αρχιεπισκοπής.

 

Από anamnhseis1

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *