Στα μέσα του Νοεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης ύψους 237 εκατ. ευρώ για περισσότερο από 1 εκατ. νοικοκυριά με την προθεσμία υποβολής να λήγει στις 08/12/2023. Επίδομα θέρμανσης θα λάβουν φέτος και τα νοικοκυριά που θα ζεσταίνουν το σπίτι τους με ηλεκτρική ενέργεια.

Η διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης και σε ηλεκτρική ενέργεια κρίθηκε αναγκαία για τον φετινό χειμώνα (2023/2024), καθώς στο τέλος του έτους καταργούνται οι οριζόντιες επιδοτήσεις στα τιμολόγια ρεύματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίδομα για το ρεύμα θα δοθεί με βάση τα ίδια εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης που χορηγείται για όσους θερμαίνονται με πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και πέλετ.

Κριτήρια

Δικαιούχοι του επιδόματος θα είναι οι άγαμοι με εισόδημα έως 16.000 ευρώ και οι έγγαμοι έως 24.000 ευρώ, το οποίο θα αυξάνεται με 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο, για τις οικογένειες με παιδιά. Επίσης, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 200.000 ευρώ για τους άγαμους και τα 300.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Όπως το επίδομα για πετρέλαιο θέρμανσης έτσι και το επίδομα για το ρεύμα αναμένεται  να ξεκινάει από 100 ευρώ και να φτάνει τα 800 ευρώ ενώ εξετάζεται για τις περιοχές με πολύ κρύο το επίδομα να αυξάνεται έως 1.000 ευρώ.

Τα νοικοκυριά κατά την υποβολή της αίτησης στην πλατφόρμα θα πρέπει να δηλώσουν ότι χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό ρεύμα για  ζεστάνουν το σπίτι τους. Ετσι αποκλείονται αυτομάτως από την καταβολή επιδόματος για πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και πέλετ.

READ  Αντιδράσεις από τους συμβολαιογράφους για τη ψηφιοποίηση των συμβολαίων – «Απαιτείται αλλαγή του δικαιακού μας συστήματος»

Το ποσό στους δικαιούχους θα καταβληθεί σε 3 δόσεις ως εξής:

  • Έως την 22η Δεκεμβρίου 2023 για την προκαταβολή της παρ. 2 του άρθρου 4 και το σύνολο των αγορών, που θα τιμολογηθούν έως την 30ή Νοεμβρίου 2023, εφόσον αυτές αντιστοιχούν σε επίδομα που υπερβαίνει το ποσό της προκαταβολής και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 8η Δεκεμβρίου 2023.
  • Έως την 29η Φεβρουαρίου 2024 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2024.
  • Έως την 30η Απριλίου 2024 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2024.

Ειδικά για το φυσικό αέριο και για την κατανάλωση θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, θα καταχωρούνται έως την 15η Ιουλίου 2024 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1.10.2023 έως 31.03.2024 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 30η Ιουνίου 2024 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 31η Ιουλίου 2024. Η καταβολή των ανωτέρω δόσεων πραγματοποιείται μετά την αφαίρεση της καταβληθείσας προκαταβολής.

Σημειώνεται πως για μεμονωμένες περιπτώσεις δικαιούχων με εμπρόθεσμη ένσταση κατά την προηγούμενη περίοδο χορήγησης του επιδόματος, των οποίων η Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος δεν είχε εκκαθαρισθεί λόγω υπαιτιότητας της υπηρεσίας, με αποτέλεσμα τη μη υποβολή αίτησης, δύναται η Διεύθυνση Ανάπτυξης Τελωνειακών, Ελεγκτικών και Επιχειρησιακών Εφαρμογών (Δ.Α.Τ.Ε.), μετά τον απαιτούμενο έλεγχο και την προσκόμιση σε αυτήν των απαιτούμενων στοιχείων, να συμπεριλάβει τη χορήγηση του επιδόματος στις ως άνω πληρωμές.

READ  3η ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΜΠΟΤ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ FIRST GLOBAL - ΔΕΗ TEAM GREECE, ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΣΤΗ ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ. ”

Από anamnhseis1

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *